Zuidwestelijke Friese meren - Heegermeer-Fluessen-Slotermeer

Deze website gebruikt cookies. Meer informatie en lees hoe U zich hiervoor afmelden kunt.
Watersport, of in de winter schaatsen en eventueel elfstedentocht

Zuidwestelijke Friese meren
Heegermeer-Fluessen-Slotermeer

Boten, vakantiehuizen en appartementen huren aan het water

Een wijds waterspportgebied maar ook Elfstedentochtgebied. Met enorm veel mogelijkheden voor zwemmen, varen, zeilen, windsurfen.
En vakantiehuizen en campings aan het water.

Boot huren bij het Heegermeer

Dit merengebied is oorspronkelijk ontstaan doordat in de voorlaatste ijstijd gletsjers dalen uitschuurden in het Friese landschap. Het is een uitgestrekt merengebied en watersport toerist kan hier goed van een dagtrip, weekend of vakantie genieten. Doordat de meren via smallere waterwegen verbonden zijn, kan de watersporter verschillende tochten varen.

HeegAan elk meer liggen meerdere rustieke dorpjes en stadjes met aanlegplaatsen. Je kunt ook aanleggen in de vrije natuur aan de Marrekrite steigers. Op een zeiltocht is het leuk een of meerdere dorpjes aan te doen, en lekker op een terrasje iets te nuttigen. Of bij slechter weer lekker op te warmen onder het genot van een Fries kruidenbittertje in een een van de kroegjes.

Waterport, zeilscholen en zeilbotenverhuur

De dorpen aan de Friese meren zijn gericht op watersport. Je kunt er watersportbedrijven vinden voor botenbouw en bootreparatie. Er zijn winkels met watersport artikelen en zeilkleding. Je kunt er diverse zeilscholen vinden, zeilboten en motorboten huren. Wat betreft zeilcursussen heb je de mogelijkheid om te leren zeilen in open boten zoals de polyvalk, maar ook op een kajuitboot of een grotere platbodem.

RakkenpolleHeegermeer, Heeg en Woudsend

Heeg is een verhoudingsgewijs groter stadje dat ligt aan de noordelijke oever van het Heegermeer. Heeg is een watersportcentrum met jachthavens, bootverhuur bedrijven, zeilscholen en een Stayokay hostel. Heeg heeft cafees en restaurants met terrasjes aan het water. In het Heegermeer ligt het eilandje Rakkenpolle. Je kunt daar tegen een kleine vergoeding overnachten op je boot of in een kleine tent op de Rakkenpolle. Er zijn erg eenvoudige sanitaire voorzieningen voor de kampeerders. Midden door het Heegermeer ligt het Johan Friso kanaal.

Groepsverblijf huren in Balk

Woudsend is via de Woudsender Rakken goed te bereiken vanaf het Heegermeer.
Woudsend heeft horecagelegenheden, winkeltjes en historische gebouwen. Bijna iedere watersporter kent wel het terras bij de brug en heeft onder het genot van een drankje de manoeuvreer acties van de passerende boten bekeken.

Fluessen, Gaastmeer en Elahuizen

Motorboot, sloep of zeilboot huren in Koudum

Het Heegermeer gaat over in de Fluessen. Door de Fluessen loopt het Johan Friso Kanaal. De natuur van de Fluessen bestaat uit open water met eilandjes. Op de eilandjes zijn aanlegplaatsen voor boten. Leuk om  bijvoorbeeld voor een picknick of korte stop tijdens je vaartocht.
Dorpjes aan de Fluessen zijn Gaastmeer en Elahuizen. Beide dorpen hebben jachthaven faciliteiten en kampeermogelijkheden. Zeilers kunnen zonder bruggen vanuit Gaastmeer het Heegermeer, de Fluessen, het Gaastmeer en het Zandmeer bereiken. In de Zuidoosthoek is het wat grotere dorp Koudum makkelijke te bereiken vanaf de Fluessen. Je kunt ook doorvaren naar de Galamadammen om daar op een van de terrassen neer te strijken voor een consumptie.

Slotermeer, Balk en Sloten

Sloten watersportplaats en bekende elfstendentocht plaatsVarend vanaf het Heegermeer via Woudsend kom je op het Slotermeer. Aan het Slotermeer liggen Sloten en Balk. Sloten heeft ruim 700 jaar stadsrechten. Het heeft hoofdzakelijk monumentale gebouwen. Een wandeling door het centrum is daardoor zeker de moeite waard.
Balk is wat minder monumentaal om te zien, maar is zeker wel een rustiek en gezellig dorp Zowel in Sloten als in Balk kan de watersport toerist goed terecht.

Elfstedentocht schaatsers ook door Sloten

Sloten is ook een bekende plaats op de route van de Elfstedentocht. Standaard gaat de 11-steden route via Woudsend, Sloten en terug naar Balk. Het traject tussen sloten en het Slotermeer wordt 2 keer afgelegd. Het Slotermeer wordt daarna overgestoken naar Balk. De tocht vervolgt via de lutz. De lutz komt uit op het onderste meer onder de Fluessen, Oud karre.  Als het niet mogelijk is om het Slotermeer over te steken dan kan de route vegen verlegd worden en kan er geschaatst worden over de Fluessen.

Dit is een alternatief dat de vereniging altijd achter de hand houdt als het ijs in het Gaasterland niet goed genoeg is.

Vakantiewoning, chalet, stacaravan, boot in Friesland huren

 

Sneekermeer

De Alde Feanen

Merengebied ten zuiden van de stad Groningen

Leekstermeer

Zuidlaardermeer

Lauwersmeer

Het strijken van de mast
 


Zeilboot, motorboot of sloep huren in Heeg
Vakantiehuis huren in Goingarijp
Vakantiewoningen
Ga naar startpagina Zeilende Singles Noord Nederland
Aanmelden Zeilen voor Singles Noord Nederland

Home

Uitleg mailinglist
Geschiedenis

Forum

Zeilboeken

Zeiladressen

Foto's zeilen

Linkjes
De (poly)valk

Gastenboek

Ga naar singles reizen