Zwerfzeilen vanuit Akrum Friesland met valkjes
7 t/m 10 aug. 2008, georganiseerd door Klaas

 Deze website gebruikt cookies. Meer informatie en lees hoe U zich hiervoor afmelden kunt.
Omdat net voor vertrek er een grote bui kwam besloten we maar eerst het café in Akkrum te bezoeken alvorens af te varen. Na de bui vertrokken we op weg naar Langweer waar we ons kamp voor de nacht zouden hebben.
Met deze zwerfzeiltocht voeren we op 6 boten, 3 gehuurde valkjes en 3 kajuitzeilboten. Tijdens deze 4-daagse zeiltocht kampeerden we in tenten of op de boot op het Heeger eiland of in havens in Friesland. Elke zeilboot stippelde zijn eigen route uit. Begin- en eindpunt zijn bekend. We vertrokken vanuit Akkrum naar Langweer. 's avonds hebben we in 3 groepen gegeten in de lokale restaurants van Langweer. De volgende dag vertrokken we naar het eiland Rakkenpôlle bij Heeg.Op dag 3 ging de tocht naar Sneek en kampeerden we in de haven. De route van dag 4 ging via Sneekermeer en Goingarijpster poelen weer terug naar Akkrum.
Ontbijt in Langweer, waarbij Stephan iedereen van een heerlijk gebakken eitje voorzag.
De bemanning van elke boot zorgde op het eiland bij Heeg voor zijn eigen warme maaltijd.
Nachtzeilen op het Heeger meer. Het is toch altijd weer een aparte belevenis zeilen in het donker.
Er stond nog een aardig windje. En de olielamp die we met behulp van de boom omhoog hadden gehesen is deze keer niet uitgewaaid voor de verandering.Ontbijt na een nacht kamperen op het eiland Rakkenpôlle bij Heeg.
De zeiltocht ging nu naar Sneek. Onze navigator Stephan was de weg kwijt. Onze schipper Dick die dat door had greep niet in. Zo kwamen we voor een 3e dag weer uit bij het terras in Woudsend. Ik vraag me onderhand toch af of dat iets te maken heeft met de voorkeur van onze schipper voor dit terras.
(Mocht je er ook eens belanden, bestel dan vooral die heerlijke appeltaart).
In de haven van Sneek een gezamenlijke kookactie, omdat enkele branders niet zo snel te vinden waren. Iedereen deed mee met snijden of voorbereiden van de maaltijden. De keuze was macaroni of een vegetarische rijstmaaltijd, met salade. En voor de regenbui die naderde hadden we ook een oplossing : 3 valkjes tegen elkaar waar de tentjes die bij de valkjes hoorden al opgezet waren. Daar overheen een groot zeil. Zo hadden we onze eigen kantine, 3 valkjes breed.
Na het warme eten borrelen in de Fox Ook het ontbijt de volgende ochtend vond plaats in onze geconstrueerde kantine bestaande uit 3 valkjes met dekzeil.
Op deze laatste dag ging de tocht van Sneek naar Akkrum. Er stond een stevige wind, en elke zeilboot moest minimaal 2 riffen in het zeil aanleggen. Het werd een onstuimig tochtje. We hadden afgesproken een stop te maken bij het café in de buurt van de Heerenzijl brug, De steiger van dit terras lag aan lager wal. Het stuwende water maakte het bereiken van dit terras leek ons daardoor te riskant. Daarom hebben we aangelegd bij de brug, en zijn we over de weg naar het terras gelopen. Dat dit een goede beslissing was werd duidelijk toen we op het terras zaten. We hadden zicht op een omgeslagen valk. De opvarenden hebben zich gelukkig goed kunnen redden.

Hieronder toont Elly ons alvast de nieuwe zeilmode 2009 op de catwalk van het terras.

Het aftuigen en schoonmaken van de zeilboten in Akkrum.
Wanneer je als Belg iemand af moet zetten in Nederland (waar ligt Giethoorn?), is het wel handig als je ook een kaart van Nederland hebt. Paulien had er nog een beschikbaar, (die geschikt was voor Belgen??).

 

Na het aftuigen, schoonmaken van de zeilboten en het afscheid nemen vetrok een deel van de groep richting huis. De overgebleven zeilers genoten nog van een heerlijke maaltijd op het terras in Akkrum.

Meer foto's van de zwerfzeiltocht in Friesland