Het Lauwersmeer Nationaal Park, Lauwersoog en Zoutkamp

Deze website gebruikt cookies. Meer informatie en lees hoe U zich hiervoor afmelden kunt.

De Lauwerszee

Bungalow of vakantiewoning huren in het Nationaal Park Lauwersmeer

Het is nog niet zo lang geleden dat de lauwerszee nog echt zee was. Er was een open verbinding met de waddenzee. Door de eeuwen heen hebben overstromingen in het Lauwerszeegebied levens geëist. Door de watersnoodramp van 1953 in Zeeland was men extra bezorgd voor overstromingen in Noord Nederland geworden. Onder druk van de Friese bevolking werd er besloten tot de aanleg van een afsluitdijk. In 1969 kwam deze afsluitdijk gereed. Dit deed het lauwersmeer ontstaan. Eb en vloed waren vanaf toen verleden tijd in dit gebied.

Het Lauwersmeer Nationaal Park

Na de dijkafsluiting zijn de hooggelegen zeebodems droog komen te staan. In de eerste jaren mocht de natuur in het Lauwersmeer haar gang gaan, zonder menselijk ingrijpen. Daardoor ontstond een uitzonderlijk natuurgebied. Het bestaat uit water met ruige rietkragen langs de kant, land met velden, ruige graslanden, begroeide zand- en kleiplaten en bossen.  Het Lauwersmeer is het thuis voor zeldzame vogels,  vooral voor watervogels.  In 2003 is het gebied als Nationaal Park aangewezen. Dit Nationaal Park is ook rijk aan planten. Het Lauwersmeergebied is geliefd bij wandelaars, vogelaars, fietsers, en watersporters.  Vooral de rust wordt gewaardeerd, want het is er nooit heel erg druk.

Recreatie Lauwersmeer

Er zijn strandjes en je kunt er heerlijk zwemmen. Voor de liefhebbers van zon en watersport is het een aangename plek geworden. Op het Lauwersmeer wordt er veel aan zeilen en windsurfen gedaan.   Aanleggen kun je in verschillende jachthavens, steigers en eilandjes. Op verschillende plekken zijn boten te huur. Het is ook een aantrekkelijk vaargebied voor de kano. Met een rondvaartboot zijn er  Lauwersmeer-tochten voor groepen en individuen mogelijk. Wanneer je boven de sluizen in de afsluitdijk staat heb je aan de ene kant uitzicht op de Waddenzee en aan de andere kant op het Lauwersmeer.  Deze afwateringssluizen voeren het overtollige water van de Noordelijk provincies af. In Lauwersoog is een schutsluis, de Robbengatsluis, om van het meer naar de Waddenzee te kunnen varen.

Lauwersoog

Lauwersoog is ontstaan, na de indijking van de Lauwerszee. Het ligt zo'n 40 km. ten noordwesten van de stad Groningen. Lauwersoog is bekend als vertrekplaats van de veerdienst naar Schiermonnikoog. Vanuit de Veerhaven varen de toerboten de Rottum en de Monnik naar het eiland. Lauwersoog is een belangrijke vissershaven. In de vissershaven is een visafslag en de grootste garnalenafslag van Nederland. Door de afsluiting van de Lauwerszee verloren de visafslagen in Zoutkamp en Dokkumer Nieuwe Zijlen hun functie. De afslag van Lauwersoog nam deze taken over.  Er zijn meerdere visrestaurants en viswinkels in de haven.  Het dorp en de haven zijn geliefd bij dagjesmensen vanwege de mogelijkheden om verse vis te eten. Voor liefhebbers van zeevissen zijn er mogelijkheden om op te stappen op daartoe uitgeruste schepen. Zeilers kunnen zeilboten huren. Zeilles kun je volgen bij de zeilschool. Lauwersoog beschikt langs het Robbengat aan het Lauwersmeer over een strand. Er is een recreatiegebied  "het robbenoort"  met jachthaven, restaurant en bungalowpark.

Suyderoogh

Zuidelijker aan de westkant van het Lauwersmeer ligt het natuurdorp Suyderoogh. Het ligt langs de bossen waar je heerlijk wandelen en fietsen. Er is een Café Restaurant en een cafetaria met terras.

Oostmahorn

Oostmahorn  ligt ongeveer 12 km ten noordoosten van Dokkum. Voor de dijkafsluiting lag Oostmahorn centraal in het Waddenzeegebied.  In de haven direct achter de dijk vertrok vroeger de veerdienst naar  Schiermonnikoog.  aan het Lauwersmeer. Nu ligt Oostmahorn aan het Lauwersmeer en heeft het een jachthaven. Vanaf de haven in Oostmahorn in Friesland is het een klein half uur varen naar de sluis van Lauwersoog.  Zeilboot - en fietsverhuur, watersportwinkel, bungalowverhuur, zeilles en wadinstructie behoren tot de mogelijkheden.
Oostmahorn heeft een eigen camping en een eetcafe.

Zoutkamp

Zoutkamp was een voormalig havenstadje aan de Lauwerszee dat  leefde van de kustvisserij. Na de afsluiting van de Lauwerszee verdween de eigen thuisvloot en de visafslag naar Lauwersoog. Het dorp ademt nog de sfeer van een rijke maritieme historie. Momenteel is het de thuishaven voor de bruine vloot en heeft het een jachthaven.  Je kunt het visserijmuseum bezoeken. In de restaurants Kun je genieten van een ruime keuze aan visgerechten. Er zijn in de oude haven gezellige cafés te vinden. De stad Groningen is via het Reitdiep verbonden met Zoutkamp en het Lauwersmeer.      

 

De Zuidwestelijke Friese meren

De Alde Feanen

Sneekermeer

Leekstermeer

Zuidlaardermeer

Merengebied ten zuiden van de stad Groningen

Het strijken van de mast
 

 

 

Ga naar startpagina Zeilende Singles Noord Nederland
Aanmelden Zeilen voor Singles Noord Nederland

Home

Uitleg mailinglist
Geschiedenis

Forum

Zeilboeken

Zeiladressen

Foto's zeilen

Linkjes
De (poly)valk

Gastenboek

Ga naar singles reizen