Het merengebied ten zuiden van de stad Groningen

Deze website gebruikt cookies. Meer informatie en lees hoe U zich hiervoor afmelden kunt.

merengebied ten zuiden van Groningen

Het merengebied ten zuiden van de stad Groningen

Het recreatiegebied ten zuiden van de stad Groningen omvat het Paterswoldsemeer, het Hoornsemeer, de Hoornseplas, de Friesche Veen Plas en de omliggende natuurgebieden. Het merengebied is ontstaan rond 1740 door het afgraving van het laagveen dat er vroeger was. Het gebied lig zowel in de provincie Groningen als in de provincie het PaterswoldsemeerDrente.
De grens tussen de provincies loopt dwars door het merengebied heen.

De Hoornseplas

De Hoornseplas is een zwemwater en er varen geen boten. De Hoornse-plas is gescheiden van het Paterswoldsmeer door een dam. Deze dam zorg er voor dat boten niet de zwemvijver op varen en houdt vuil buiten de zwemplas. De Hoorseplas heeft zandstranden en met gras bedekte zonneweiden rondom. Een aantal van de zonneweiden liggen als schiereilandjes in de plas. Aan de zuidkant is een deel vrije recreatie, waar de recreant naakt mag zwemmen en zonnebaden.

Het Hoornse meer

Het Paterswoldsemeer gaat aan de zijde van de stad Groningen over in het Hoornsemeer. Op een landtong op een fraaie plek in het recreatiegebied Hoornse Meer staat paviljoen Kaap Hoorn. Het is makkelijk bereikbaar vanuit de stad voor mensen die er even uit willen voor rust en of even in de zon willen zitten.  Wanneer je zeilend vanaf het Paterswoldsemeer komt kun je bij de steiger aanleggen. Er zijn op het Hoornse meer mogelijkheden voor waterskiŽn, er is een slalombaan en springschans.

Het Paterswoldsemeer

De zuid- en oost-oevers van het Paterswolds meer liggen in de gemeente Haren, de westoever ligt in de gemeente Tynaarlo en de noordoever in de gemeente Groningen. Ten zuiden langs het meer loopt de de Meerweg, die gelijk loopt met de grens tussen de provincies Groningen en Drenthe.  In het meer liggen meerdere eilandjes. 

De helper molenHet Paterswoldsemeer is per schip bereikbaar Via het Noord-Willemskanaal, het Hoornsediep en de sluis aan de Hoornsedijk. Door de afwisselende omgeving is het meer geliefd bij watersporters. Er wordt veel gezeild. In de winter wordt er geschaatst.

Vlak bij de brug en de sluis aan de Hoornsedijk staat de molen De Helper aan het water dat de verbinding vormt met het Noord-Willemskanaal.

de Paalkoepel - heeft een terras met uitzicht op het meerAan de oevers van het Paterswoldse-meer hebben zich horeca- en recreatiegelegenheden gevestigd. Langs de meerweg zijn er verschillende uitspanningen in monumentale panden te vinden. Bijvoorbeeld het cafť-restaurant in de Paalkoepel. Dit is een op palen gebouwd paviljoen aan het water. Aan de meerweg is ook het clubhuis van de zeilvereniging De Twee ProvinciŽn te vinden. Op diverse verhoogde terrassen heb je een geweldig uitzicht over het Meer. Aan de zuidpunt vind je de jachthaven de Zuidwesthoek en het restaurant  De Twee ProvinciŽn met de daarbij behorende vuurtoren. Vanaf deze plek kunnen rondvaarten over het meer worden gemaakt. Bij de jachthaven kunnen boten gehuurd worden zoals polyvalken, motorbootjes, sloep en kano's.

Bij Eelderwolde aan de oude badweg ligt het Scandinavisch Dorp. Het Scandinavisch Dorp heeft Finse houten blokhutten waar trekkers kunnen overnachten. In het  Scandinavisch specialiteitenrestaurant kun je bij kouder weer op je warmen aan het haardvuur.

Het Friescheveen plas

Verhuur roeiboot en kanop bij de friescheveen plasAan de zuidzijde van de Meerweg lig het Frieschveen. Het Friescheveen heeft een heel ander karakter. Hier zijn geen zeil- of motorboten te vinden. Het is een uniek afgeschermd natuurgebied en het meer is alleen bereikbaar per kano of roeiboot. Hier vind je in de natuur de ultieme rust. Aan de Meerweg ligt Cafť-paviljoen Friescheveen waar roeiboten en kano's gehuurd kunnen worden.

 


De Zuidwestelijke Friese meren

De Alde Feanen

Sneekermeer

Leekstermeer

Lauwersmeer

Zuidlaardermeer

 

Het strijken van de mast

 

 

Ga naar startpagina Zeilende Singles Noord Nederland Zeilvakantie Griekenland en Turkije
Aanmelden Zeilen voor Singles Noord Nederland

Home

Uitleg mailinglist
Geschiedenis

Forum

Zeilboeken

Zeiladressen

Foto's zeilen

Linkjes
De (poly)valk

Gastenboek

Ga naar singles reizen