Het Sneekermeer - Terhorne - Goingarijp en GoŽngarijpsterpoelen

Deze website gebruikt cookies. Meer informatie en lees hoe U zich hiervoor afmelden kunt.

Het Sneekermeer

Motorboot of zeilboot huren bij het Sneekermeer
Vakantiehuis huren bij het Sneekermeer

Het Sneekermeer ligt in Friesland tussen tussen  Sneek, Terhorne (Terherne) en Goingarijp. Dit gebied bestaat uit het Sneekermeer, Goingarijpsterpoelen en Terkaplesterpoelen. Het meer is in de Middeleeuwen ontstaan door het uitgraven van veen. De uitgegraven plassen zijn verbonden door smallere wateren, sloten en plasje. De meren zijn omgeven door weide en rietland. Midden door het meer loopt het Prinses Margrietkanaal. Op het meer zijn watersportfaciliteiten zoals een speedbootbaan en jachthavens. Het Sneekermeer is ondermeer bekend door de Sneekweek.

De Sneekweek - zeil evenement

De Sneekweek is een jaarlijks terugkerend zeilevenement. Er worden dan zeilwedstrijden in allerlei wedstrijdklassen gehouden op het Sneekermeer. In 1935 werd de eerste Sneekweek georganiseerd.  De Sneekweek trekt elk jaar veel bezoekers en watersporters naar het water. Tijdens deze week wordt er in Sneek en op het Starteiland feest gevierd. De week begint met een vlootschouw door de Sneeker stadsgrachten. Gedurende de week zijn er zijn allerlei feestelijke bezigheden. Het is gezellig op de verschillende terrasjes. Er treden artiesten op en er is muziek. In Sneek wordt er een braderie gehouden en er is een kermis.  Tijdens de Sneekweek kun je terecht op een tijdelijke Sneekweekcamping aan het Sneekermeer, Deze camping ligt op het dagrecreatieterrein de Potten.

Starteiland jachthaven en restaurant

In het Sneekermeer ligt het starteiland. Hier vind je een jachthaven en Cafť Restaurant It FoarŻnder met terras aan het water. Op het eiland kun je ook kamperen. Het Starteiland is per boot of met een pont te bereiken. Veel Sneekweek evenementen spelen zich af op of rond het Starteiland. Officieel heet het eiland Kolmeersland. Iedereen kent het als Starteiland omdat de Starttoren er op staat vanwaar het startsein voor zeilwedstrijden wordt gegeven, maar waar ook de zeilers finishen.

Paviljoen Sneekermeer

Het Paviljoen Sneekermeer ligt aan het Sneekermeer bij het dorpje Oingawier. Het heeft een jachthaven en je kunt er dineren of op een terrasje genieten van een versnapering. Het bedrijf heeft zeil- en motorjachten en sloepen te huur.

Terhorne (Terherne) - kamperen - zeilboten

Terhorne is omgeven door water en ligt in feite op een eiland. Het heeft als grootste bron van inkomsten de watersportrecreatie. In Terhorne bevinden zich jachthavens, hotels, en campings. Je kunt in Terhorne  terecht voor het huren van zeilboten, zoals valk en Fox. Terhorne is bekend van het  Kameleondorp. Bij Terhorne ligt op een eiland het Kameleondorp, bekend uit de kinderboeken van de Kameleon. Je kunt hier de praam waar de kinderen van het Kameleondorp op varen op het water zien varen.

Goingarijp en GoŽngarijpsterpoelen

Het Sneekermeer is aan de zuidkant op meerdere plekken verbonden met De GoŽngarijpsterpoelen. Dit meer is aan de Noordkant verbonden met de Terkaplesterpoelen. Als je vandaar uit meer Noordoost doorvaart kun je via de Meinesloot het dorp Akkrum bereiken. Aan de zuidkant kun je vanuit de GoŽngarijpsterpoelen via verschillende vaarroutes naar de Langweerder Wielen varen. Vanaf de GoŽngarijpsterpoelen is het dorp Goingarijp en de jachthaven via een sluisje te bereiken. Achter de sluis ligt het gezellige watersportrestaurant de Klokkestoel met een beschut en zonnig terras. Vanuit de jachthaven kom je bij dit restaurant met een pontje. Goingarijp heeft een zeilschool waar ook boten  te huur zijn (ook open zeilboten).

SkŻtsjesilen

SkŻtsjesilen is een jaarlijks terugkerend zeilevenement. Er worden met oude vrachtschepen wedstrijden gezeild op diverse Friese meren.  Deze zijn platbodems rond de eeuwwisseling gebouwd. Zij vervoerden vroeger vracht door de ondiepe vaarten en kanalen.
 

 

De Zuidwestelijke Friese meren

Leekstermeer

De Alde Feanen

Zuidlaardermeer

Het Lauersmeer

Merengebied ten zuiden van de stad Groningen

Het strijken van de mast

Dating prikbord
 

 
Ga naar startpagina Zeilende Singles Noord Nederland  
Aanmelden Zeilen voor Singles Noord Nederland

Home

Uitleg mailinglist
Geschiedenis

Forum

Zeilboeken

Zeiladressen

Foto's zeilen

Linkjes
De (poly)valk

Gastenboek

Ga naar singles reizen