Wat is een valk of polyvalk?

 
Deze website gebruikt cookies. Meer info en lees hoe U zich hiervoor afmelden kunt.

Uitleg valk of polyvalk

knikspantDe valk is een middelgrote open zeilboot. Vroeger werd de valk gebouwd van hout met een knikspant met vaste kiel. De knikspant is de meest eenvoudige rompvorm, omdat er alleen met rechte planken gewerkt wordt. Tegenwoordig is de onderhoudsarme polyester valk erg populair.
Bij gebruik van polyester kan de romp iedere willekeurige vorm aannemen. Deze polyvalk wordt veel gebruikt voor recreatie en zeillessen. Bekijk hier de onderdelen van de valk.
 

Teken valk in het grootzeilDe valk is meestal herkenbaar aan het teken van de valk in het grootzeil. Tegenwoordig plaatsen sommige zeilscholen en verhuurders van valken hun eigen teken in het grootzeil.


Grootzeil met gaffel en giekDe boot is sloepgetuigd met gaffeltuig. Sloeptuig wil zeggen dat de boot een grootzeil een n voorzeil heeft. De valk voert een grootzeil van 12 m, en heeft meestal een fok van 4 m. De fok is het zeil dat vr de mast gehesen wordt.
Open zeilboot met grootzeil en fok
Gaffelgetuigd wil zeggen dat het grootzeil onder aan een giek bevestigd is, en boven aan een gaffel. De gaffel is bij de polyvalk recht van vorm.

Het roer is meestal aangehangen, al zijn er ook valken met een doorgestoken roer.

De polyvalk is onzinkbaar. In de kuip zitten zelflozers zodat hozen overbodig wordt. De mast, giek en gaffel zijn van aluminium. Een polyvalk heeft een dikke zwarte stootlijst langs de buitenrand ter bescherming. Inmiddels zijn er ook boten met een pneumatische maststrijkinstallatie of een ophaalbare kiel.

Polyvalken zijn gebouwd op simpelheid en degelijkheid. Ze hebben weinig tot geen trimmogelijkheden. Trimmen is proberen de boot het meest optimaal in te stellen zodat ze het snelste in de gewenste richting gaat

Open zeilboot - valk huren

 

 

Het strijken van de mast
Het strijken van de mast

Dating prikbord

 

 

 

De valk zeer geschikt voor binnenwaterVoor recreatief gebruik is de boot groot genoeg om er met vijf personen in te toeren. Door de geringe diepgang (ongeveer 85 cm) is de boot zeer geschikt voor binnenwater zoals de Friese Meren.

Je kunt door veel kanaaltjes varen die voor ander zeilboten ontoegankelijk zijn.  Door de makkelijk te strijken mast kun je onder bruggen door die niet open gaan. Dit maakt het mogelijk om interessante zeiltochten in Friesland te maken en naar rustieke plekjes te varen. Door de lage boeg is de boot niet geschikt voor het IJsselmeer of op zee.

Ga naar startpagina Zeilende Singles Noord Nederland

Single zeilvakantie Griekenland
Aanmelden Zeilen voor Singles Noord Nederland

Home

Uitleg mailinglist
Geschiedenis

Forum

Zeilboeken

Zeiladressen

Foto's zeilen

Linkjes
De (poly)valk

Gastenboek

Ga naar singles reizen