Het Zuidlaardermeer op de grens van Groningen en Drenthe

Deze website gebruikt cookies. Meer informatie en lees hoe U zich hiervoor afmelden kunt.

Zuidlaardermeer - Natuur, varen en zwemmen

Het Zuidlaardermeer ligt voor 2/3 deel in de provincie Groningen en voor 1/3 deel in Drenthe. Het meer ligt ten noorden van Zuidlaren en ten zuidwesten van Hoogezand-Sappemeer. Via het Drentsch Diep kunt de stad Groningen bereiken. Het Zuidlaardermeer is ontstaan door uitschuring van de Hunze. De Hunze stroomt aan de zuidkant het meer binnen en verlaat het meer aan de noordzijde als het Drentsche Diep.  Het verzorgde de afwatering van hoger gelegen land in Drenthe naar zee. Via het Reitdiep trad er en en vloed op in de Hunze.  De werking van de getijden verhinderden de veengroei. De losgeslagen veengrond tezamen met klei vanuit de waddenzee bezonken op de westoever van het meer. Aan de oostkant bestaat de bodem uit zand. De oevers bestaan uit rietlanden en enkele wilgen en bossages. Buiten de vaargeul is het meer ondiep.

Het Zuidlaardermeer is een prachtige plek om te ontspannen.  Zowel de natuurliefhebber als de watersporters kunnen er terecht.  Je kunt er  zonnebaden op zandstranden en zonneweiden, zwemmen , varen, windsurfen, wandelen, fietsen en vogels kijken. Er zijn op diverse locaties boten, kano's en surfplanken te huur. Met een rondvaartboot kun je een tocht vanuit Zuidlaren naar en over het Zuidlaardermeer maken. Het meer is erg in trek bij zeilers.  In de winter wordt er geschaatst. Er zijn rond het Zuidlaardermeer diverse bungalowparken en campings.

Paviljoen de Bloemert

Aan de westoever (Drenthe) van het meer liggen het meerpaviljoen De Bloemert nabij een bungalowpark.  Paviljoen de Bloemert  ligt in de jachthaven. Het heeft een restaurant en een terras met uitzicht op het Zuidlaardermeer.  Er vlak naast ligt Zeilschool Zuidlaardermeer. Hier kan de watersport recreant terecht voor zeilles en het huren van een zeilboot.

Paviljoen Jachthaven Meerzicht

Verder zuidwaarts aan de zuidoever ligt paviljoen jachthaven Meerzicht. Op het terras kunt je genieten van het wijds uitzicht over het Zuidlaardermeer. Bij het paviljoen ligt een camping aan het meer. Als je zelf wilt varen dan kun je hier een zeilboot (16m2), motorboot, roeiboot, kano of waterfiets huren. Jachthaven Meerzicht biedt plaats aan 175 schepen. Aan deze kant van het kun je zonnebaden op  een zonneweide.

Restaurant, kampeerterrein en jachthaven Meerwijck

Aan de noordkant van het Zuidlaardermeer is een prachtig zandstrand met bos, speelweiden en zwembaai. Er zijn diverse horecagelegenheden met terrassen aan het water. Bij Kropswolde bevindt zich het recreatiedorp Meerwijck met jachthaven.

Jachthaven De Rietzoom

Aan het Zuidlaardermeer in Kropswolde vind je het watersportbedrijf en jachthaven De Rietzoom. Er is een bistro en café. Op het terras kun je genieten van van het zicht op het Zuidlaardermeer. Er worden zeilboten (BM'er), moterboten, kano's en een Rondvaartboot verhuurd.

Recreatiecentrum De Leine

De Leine in Kropswolde heeft een horeca paviljoen, een jachthaven, een kampeerterrein en verhuur van Finse recreatiebungalows.

 

De Zuidwestelijke Friese meren

Sneekermeer

De Alde Feanen

Leekstermeer

Merengebied ten zuiden van de stad Groningen

Lauwersmeer

Het strijken van de mast
 

Ga naar startpagina Zeilende Singles Noord Nederland  
Aanmelden Zeilen voor Singles Noord Nederland

Home

Uitleg mailinglist
Geschiedenis

Forum

Zeilboeken

Zeiladressen

Foto's zeilen

Linkjes
De (poly)valk

Gastenboek

Ga naar singles reizen